Feestelijke heringebruikname Knipscheerorgel

18 juni 2022

Ons mooie Knipscheerorgel is onlangs gerestaureerd. Zondag 12 juni werd het orgel tijdens een feestelijke middag weer officieel in gebruik genomen.

De Hippolytuskerk op Wieringen herbergt met haar orgel een klein pareltje van schoonheid. Het is gebouwd door de firma Knipscheer, destijds een zeer gerenommeerd orgelmaker, en staat geregistreerd als rijksmonument. Het orgel werd in november 1870 in gebruik genomen en is dus al ruim 150 jaar oud. Best wel bijzonder dat hier nog een instrument in gebruik is dat zo’n lange tijd in de Hippolytuskerk heeft geklonken!

Het orgel is gerestaureerd door orgelmakerij Bakker & Timmenga, onder advies van Cees van der Poel. De Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk heeft dankzij subsidies, giften en acties een mooi bedrag voor de restauratie ingezameld. Hiermee is het volledige pijpwerk en de tractuur hersteld. Ook de Protestantse Gemeente Wieringen ontving bijdragen van diverse fondsen, alsook een fors aantal particuliere giften. De windvoorziening is volledig vernieuwd (en veel stiller geworden), de windlade is hersteld, de pijpen in het front zijn schoongemaakt en gepolijst en de labiums in de pijpen zijn van nieuw bladgoud voorzien. Verder is het blinderingssnijwerk nu ook helemaal hersteld. De kieren in (de panelen van) de orgelkas zijn gedicht en de elektrische voorziening voor de ventilatormotor en lessenaarverlichting is vernieuwd.

Tijdens de feestelijke middag gaven Bert Yedema (Bakker & Timmenga) en Cees van der Poel (orgeladviseur en toezichthouder op het project) een toelichting op de restauratie. Daarna werden de gasten getrakteerd op een orgelconcert van Cees van der Poel.

Er was deze middag ook een bijzondere rol weggelegd voor leerlingen van muziekcentrum De Grebbe. Zij zamelden maar liefst 1000 euro in voor de restauratie van het orgel. Zij mochten als eersten het orgel in de Hippolytuskerk weer laten klinken en bliezen het publiek omver op hun orgelpijpjes tijdens de spetterende finale.

Ook Martin van der Hout (flügelhorn en tuba) en Kors Jan Snoeij (orgel) droegen een muzikaal steentje bij.

De dag werd afgesloten met een lekker hapje en drankje. Het bleef nog lang gezellig in de Hippolytuskerk.

Bekijk hier de foto's (en video's)
 
terug